Reklama
 
Blog | Tomáš Sedláček

Jeden Svět je to co máme!

„Nikdo umírat nebude, ani zvířata a ani lidé. Nemám důvod nadržovat ani jedné straně. Animal Liberation + Human Liberation :-) Všichni jsme Jedno a Jedno jsou všichni!“ Tak jsem musel odpovědět na jednom vegetariánském fóru.

Kladu si otázku, v jaké době to dnes žijeme, že lidé začínají nenávidět lidi pro to, co dělají ostatním živočišným druhům? Co může člověka posunout k tomu, že začne nenávidět svůj vlastní druh, když by jeho primárním úkolem dle Darwina mělo být přežití jenom jednoho zvířecího druhu, toho vlastního lidského?

Je možné, že to je tím, že cítí, že ve velkém zabíjíme cizí tvory, podřezáváme si sami pod sebou větev? Narušený ekosystém je nefungující ekosystém. Kdo je na jeho vrchu vymře také.

Je možné, že to je tím, že někdo má jednoduše rád některé jiné živočišné druhy více než lidský druh? A proč tedy s nimi nežije ve smečkách, ale zůstává pořád s lidmi?

Reklama

Je možné, že ten člověk je chytřejší než ostatní a snaží se upozornit na to, že je něco špatně a nenávist vůči lidem je pouze nástroj, jak na to upozornit? Dobrá, ale proč tedy se nepíší studie a ti nejchytřejší ve společnosti se nezaměří na výzkum vegetariánství a jiných udržitelných způsobů života na této planetě místo zkoumání nejnovějších zbraní a MP3 přehrávačů?

Nevím, kde je pravda, ale pokud je něco na první větě v tomto článku, větě o jednotě, něco pravda, tak potom bychom mohli brát nenávist od lidí k lidem kvůli zvířecímu utrpení, jako jasné znamení, že Jednota se ztrácí a někdo z lidského kmene jedná v rozporu s Jednotou. Nesnažím se dělat žádné závěry, na to je to příliš složité a těžko uchopitelné téma, jen se zamýšlím nad tím, jestli se jiné živočišné druhy uvnitř smeček chovají stejně jako my? Jestli je normální, aby byl neagresivní protestující zastřelen při honu na Lišku nebo aby mladá matka dítěte byla úmyslně zajeta náklaďákem za to, že brání přepravě mladých telat, malých bytostí, z kterých ještě ani nestačily vyrůst pořádné krávy a které už jdou na jatka? Nebránili byste své vlastní děti, pokud by je chtěl někdo zabít? Nezdá se divné, proč aktivisté brání zvířata, často i ta mladá, před zbytečnou smrtí? Není to třeba i o něčem jiném, než o senzitivitě a soucitu s druhými, není třeba i o tom, že jsme Jedno a jsou tady tací lidé s rozšířeným vědomím, či svědomím, kteří to vidí a nebojí se, stejně jako Gándhí, nasazovat život za lidi v Indii, nasazovat život za naše bratry a sestry další zvířecí druhy?

Není možné, že Jednota naší Matky Země Gaii je narušena a vegetariánství a příbuzné směry, jsou pouze její přirozenou odpovědí na to, co se děje? Pokud ano, jsme jediný druh, který s tím může něco udělat! Jeden Svět je to co máme!