Reklama
 
Blog | Tomáš Sedláček

Mírumilovné nákupy

Nedávno jsem si řekl, že by nebylo špatné  udělat něco pro své okolí – pro lidi, zvířata i přírodu. Vím, že skoro každý má občas takové  tendence, ale ne každý má čas, chuť nebo energii se tomu věnovat, a proto jsem se rozhodl, že bych udělal jakýsi skromný přehled toho, jak můžeme zmírnit negativní dopady našeho žití na okolní prostředí. Toto téma je ale hodně rozsáhlé, budu se tedy soustředit jen na jednu oblast, která navíc souvisí se současnou atmosférou Vánoc, konkrétně s nakupováním.

Mnoho produktů, které kupujeme, má negativní dopad na lidi/zvířata/přírodu. Existují  tu však alternativy, které tyto dopady kompenzují a jsou hlídané certifikovanými organizacemi. Takovýto výrobek nese určité označení a spadá do určité kategorie. My jsme zákazníci a určujeme, co budeme kupovat. Máme tedy moc a tím, že si můžeme vybrat, co koupíme, určujeme i to, co se stane při výrobě výrobku, který kupujeme. Jestli při něm bude plundrována příroda, vykořisťováni lidé nebo zabíjena či mrzačena zvířata.

 


Značka bio- biopotraviny se značkou bio jsou potraviny vyrobené ze surovin pocházejících z ekologického zemědělství.

Reklama


Značka fsc
– obsahují ji výrobky, které jsou ze dřeva z lesů, v nichž se hospodaří s důrazem na environmentální/sociální/ekonomické aspekty.

 


Značka fairtrade
– výrobky z obchodu, jehož cílem je přímá a účinná podpora znevýhodněných pěstitelů a řemeslníků z rozvojových zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky.

 


Značka ešv
– značka Ekologicky šetrný výrobek znamená, že výrobek nemá negativní vliv na životní prostředí a uděluje ji Český ekologický ústav.

 

Značka vegan
– zaručuje, že výrobek nebyl testován na zvířatech a neobsahuje žádné živočišné složek a bez GMO.

 

Značka cpk
– česká značka kosmetiky, která přesně definuje suroviny, které kosmetika obsahuje a vymezuje je pouze na přírodní a z přírody pocházející zdroje.

 

Značka bdih
– značku kontrolované přírodní kosmetiky BDIH, založil a registruje Svaz německých průmyslových a obchodních podniků.