Reklama
 
Blog | Tomáš Sedláček

Tržiště snů

Měli jste někdy v životě nějaký nesplněný sen? Snilo se Vám někdy o něčem, co bylo realizovatelné, ale ne zrovna ve Vašem dosahu? Pokud ano, čtěte dále, bude Vás to určitě zajímat.

Napadla mne myšlenka, která by mohla splnit všechna nesplněná přání. Vím, zní to jako z pohádky. I v názvu je to obsaženo. Ano, nazval jsem tuto úvahu „Tržiště snů“ také proto, že tato úvaha nebyla ještě dosud realizována, je to sen. A to tržiště je v názvu obsaženo, jelikož bych rád psal o výměně.

Všichni máme rádi obchody, výměny, dohadování o ceně. To se u nás dělo a jinde na světě ještě pořád děje. Obchoduje se se vším možným a málokdy, nebo jenom o tom nevím, se sny. Sen jako každá jiná věc či myšlenka může být a nemusí být. Když je, nabyl reálné podoby, je splněn a už není snem. Pokud není, je to nesplněný sen.

Všichni si chceme splnit své nesplněné sny a mě napadlo jak na to. Představte si, že existuje někdo, kdo by Vám mohl splnit Váš sen, ale Vy nevíte o tom, že je třeba ve Vašem okolí a že umí to, co se chcete Vy naučit nebo má něco, co Vy byste rádi měli. Na druhou stranu, také víte, že sami něco umíte, máte nebo můžete něco poskytnout, ale nevíte, že by to někomu mohlo být ku prospěchu.

Reklama

Dále, jelikož sny bývají malé i velké, nebo méně důležité a více důležité, je potřeba zvolit nějaké měřítko, díky kterému můžeme ostatním dát vědět, že máme sen a také by to měl být sen, na kterém nám záleží, něco, co stojí za to vyslovit. Životní sen.

A v poslední řadě, pokud máme někoho, kdo sny vyplní a někoho, kdo sny potřebuje vyplnit, a víme, že to nejsou žádné marginality, ale jeden životní sen, už zbývá jen vymyslet, jak to všechno dát dohromady. K tomu by mohlo sloužit tržiště a ne tržiště ledajaké, ale tržiště se sny, „tržiště snů“.

Je to místo, kde se lidé setkávají s lidmi, a také místo, kde se lidé setkávají se svými nesplněnými přáními. Mohou se zde potkat dva tipy lidí, jak už jsem zmínil, první, kteří sny potřebují vyplnit, a druzí, kteří sny mohou vyplnit. Jedni, poptávají, a druzí, nabízejí. Nechybí zde ale prostředek výměny? Obvykle se používají peníze. Vše je ale kouzelná záležitost, a kdybychom zvolili peníze, kouzlo by se zajisté ztratilo. Prostředek výměny musí být jiný. A jelikož se pohybujeme ve fantazii a dobrý sen je splněný sen, tak bych si dovolil zvolit jako platidlo „splněný sen“.

Celé by to fungovalo tak, že pokud byste někomu vyplnili jeho životní přání, mohl by zase někdo Vám vyplnit to, co máte na srdci Vy…

Sny bývají často velmi delikátní záležitostí. Čím déle se o nich mluví či píše, tím více jsou konkrétnější a stávají se skutečností. Pak jsou méně fantazií čtenáře a více skutečností autora. To já nechci. Fantazie a sny každého jsou jiné a mé velké přání je, abychom si každý splnili ten svůj životní sen tak jak my chceme. A pokud čistě náhodou nevznikne skutečné tržiště snů, také mé druhé přání je, aby ti, kteří nikoho nemají v dosahu a sami své sny neuskuteční, aby na svá tržiště snů narazili právě tehdy, až si to budou nejvíce přát.

Dobrou noc.