Reklama
 
Blog | Tomáš Sedláček

Soucítění

V tomto zamyšlení bych se rád věnoval formám soucítění, tak jak je máme kolem sebe a jak se s nimi setkáváme na denní bázi.

Soucítění u lidí
Většina lidí vlastní empatii sobě vlastní, doslova jen pro sebe, pak zde najdeme pár dalších, co mají empatii k těm druhým, protože jim to přináší prospěch, pak je zde empatie podmíněná jejich vychováním a poslední je podpořena jejich bezpodmínečnou božskou láskou, mířenou ale stále na lidi. A poslední málo z nich má lásku ke zvířatům.

Soucítění u zvířat
Většina zvířat vykazuje známky inteligence, vlastního vědomí, pocitů, utrpení, soucitu a pomoci a účasti s ostatními či ostatními živočišnými druhy. Jedno z toho či někdy i kombinace toho všeho se vyskytuje u všech zvířat.

Soucítění planetárních bytostí
Bódhisattva Země a Bódhisattva Slunce nám poskytují dýchatelný vzduch a přiměřené teplo k tomu  abychom mohli žít a vzkvétat v nový život. A protože to jsou Bódhisattvové, neočekávají nic na zpět a nic ve svůj prospěch a měří všem stejně, lidem, rostlinám i zvířatům.

Existují pro mě dva druhy soucítění. Jedno, z kterého těžíte Vy samotní, a to, které Vám nic nepřinese a ani neočekáváte někdy v budoucnu odměnu či karmické vylepšení. První typ se projevuje klasickou evolucionistickou cestou, kdy konám dobro druhému, abych z toho měl nějaké aktuální či budoucí benefity a to samé o účasti a prožívání štěstí či bolesti. Jsem členem stáda, party nebo rodiny a účastním se jejich agend jenom proto, abych  z toho těžil, a její členové mě zajímají jedině tehdy, pokud já zajímám je.

Pak je zde druhá empatie, jež si představuji, že byla vidět u lidí jako např. Jan Pavel II., matka Tereza, Gándhí a další lidí z naší doby. Bez ohledu na výsledek činili kroky ve svých životech ve prospěch ostatních lidí v rozsáhlém měřítku.

Je mi také vzorem i mnoho zvířecích aktivistů, kteří nasazují své zdraví, život, čas a peníze na ochranu zvířat a neočekávají, že je zvířata mohou nebo budou mít ráda nebo že je po tom snědí nebo že si pak oblečou jejich kůži nebo kožich. Takovýto soucit je pro mě projevený nesobecký soucit a soucítění, který můžeme aplikovat na vše živé bez výjimky.

Reklama